Na lokaciji Dragnić Podovi iznad Šipova je tokom vikenda 18-20.11.2016., održana vježba i završno polaganje za kandidate koji su pohađali kurs za spasioca u opštim planinskim uslovima.
Završna vježba obuhvata teoretsku i praktičnu provjeru znanja iz nekoliko oblasti a održana je uz logističku podršku planinarskog društva “Vitorog” iz Šipova. Kombinovane aktivnosti su se tokom tri dana odvijale na planinarskom domu “Lunja glava” i u okolnim šumskim predjelima, od ranog jutra pa sve do kasno u noć. U sastavu završnog polaganja, kandidati su demonstrirali poznavanje čvorova i korištenja tehničke opreme, izrade prinudnih skloništa, rješavali zadatke iz oblasti pružanja prve pomoći i transporta unesrećenog u planinskom okruženju te potraga za nestalim licima.

Praktični dio vježbe je počeo u subotu ujutru u 06:00h kada se nakon doručka krenulo prema poligonima. Tokom boravka u šumi, svi kandidati su demonstrirali svoje znanje iz poznavanja tehničke opreme koja se koristi u spasavanju i čvorova koji se koriste u planinarenju i spasavanju. Takođe, svi kandidati su imali za zadatak da izrade priručno sklonište za slučaj nužde (bivak) u kome bi proveli noć. Rješenja koja su bila raznovrsna, pokazuju raznolike mogućnosti i vještine snalaženja na šumskom prostoru. Prilikom formiranja poligona, otkrivena je i istražena manja jama u koju su se spustili članovi stanice osposobljeni za ovu vrstu kretanja, i koja je predstavljala zanimljiv dodatak redovnim aktivnostima. Po završetku polaganja ovih tema, svi kandidati su dobili zadatak da izrade priručna nosila od opreme koju imaju sa sobom i da pomoću tih nosila transportuju jednu osobu sa poligona, nazad do doma. 14 kandidata je uspješno napravilo tvrda improvizovana nosila i pripremila unesrećenog za transport od blizu 6km, koliko je poligon udaljen od planinarskog doma. Transport unesrećene osobe je završen dolaskom na dom oko 19:00h istog dana, kada slijedi večera i blok predavanja. Po završetku predavanja, svi učesnici su spakovani i spremni krenuli na noćni marš prema izvorima Plive, u približnoj dužini od oko 13,5km, koji završavaju oko 00:45 u nedelju ujutru, na poligonima za pretragu. Simulirana dojava o nestanku mladića koji se u kasnim večernjim satima uputio kući i posljednji put viđen u neposrednoj blizini je usmjerila ljude u pretragu terena gdje je svaki kandidat morao pokazati vještine direktne pretrage terena. Ova vježba završava oko 02:30h, nakon čega je cijela grupa nastavila noćni marš nazad do doma. Manja grupa kandidata polaže prvu pomoć na licu mjesta, te i oni nastavljaju nazad prema domu. Cjelodnevna vježba uspješno završava pristizanjem i posljednjih članova u dom, oko 03:45h u nedelju ujutru, a nakon gotovo 22 sata neprekidnog rada.

Kandidati za zvanje “spasilac u opštim planinskim uslovima” su tokom prethodnih mjeseci prošli opštu obuku iz različitih oblasti potrebnih za kretanje i boravak u prirodi, pružanje prve pomoći, orjentaciju i navigaciju, poznavanje tehničke opreme i tehnika transporta unesrećenih lica kao i potrage za izgubljenim osobama. Kandidati su tokom ove obuke odslušali blizu 40 časova teorijske nastave i izveli preko 50 sati terenskih vježbi na kojima su praktično demonstrirali usvojena znanja. Konačno, obuka završena provjerom znanja na ovoj vježbi je trajala tri mjeseca. Vježbi je pristupilo ukupno 22 člana Gorske službe spasavanja Banja Luka, a ista je izvedena uspješno, bez problema i po idealnom vremenu.