Donacija opreme Hypo

Banja Luka, 29. januar 2016. godine – Predstavnici Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka danas su uručili donaciju vrijednu 3 hiljade KM Gorskoj službi spasavanja Banja Luka. Donirana su specijalna nosila i osam sigurnosnih okovratnika za zbrinjavanje i evakuaciju unesrećenih lica. Namjena ovih nosila je transport unesrećenog u horizontalnim ili vertikalnim uslovima prilikom spuštanja sa visina, podizanja iz dubina, evakuacije iz vode, ruševina. itd.

„Današnja donacija izraz je naše zahvalnosti članovima GSS Banja Luka za iskazanu hrabrost, požrtvovanje i nesebičnost u pružanju pomoći tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, te učešćem u nizu potraga za nestalim i izgubljenim osobama. Posebna skromnost koja krasi ove hrabre ljude zaslužuje punu pažnju i kontinuiranu podršku naše zajednice.“, kaže Marija Panić, direktor marketinga i korporativnh komunikacija Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka.

GSS Banja Luka je dobrovoljna, neprofitna, humanitarna i stručna organizacija osnovana 2012. godine i broji oko pedeset članova. Osnovni cilj i zadatak je sprečavanje nesreća na planinama, u speleološkim objektima, kao i u alpinističkim i urbanim uslovima, spasavanje ljudi i imovine te pružanje prve pomoći u slučajevima kod kojih treba primjenjivati posebno stručno znanje i tehničke vještine, kao i tehničku opremu za spasavanje. Kao udruženje građana nema sopstvene izvore prihoda, već se finansira putem novčanih i ne-novčanih donacija.

GSS Banja Luka od osnivanja pokušava, uz dosta poteškoća, da dostigne nivo djelovanja koji je uslovljen korištenjem specijalizovane opreme. Pored tehničke opreme za rad na visinama i u dubinama, GSS Banja Luka prvenstveno nedostaje univerzalna medicinska i sanitetska oprema koja je primjenjiva u svim aspektima spasavanja: u planinskim uslovima, speleološkim objektima, urbanim područjima, vremenskim nepogodama, potragama, helikopterskom spasavanju, skijalištima.

Miroslav Krnjaić, načelnik stanice GSS Banja Luka zahvalio se Hypo banci na vrijednoj donaciji u opremanju službe neophodnom medicinskom opremom. „Uz pomoć ovog vrijednog poklona, moći ćemo da pružimo pomoć unesrećenima u gotovo svim situacijama koje traže primjenu posebnog stručnog znanja i tehničkih vještina.„

GSS Banja Luka se posebno brzo počela razvijati nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, aktivirajući proces proširivanja članstva i obučavanja u cilju povećanja broja spasilaca koji će biti osposobljeni da reaguju kada građanima bude potrebno. Kontinuirana saradnja i kontakti sa svim spasilačkim službama u BiH i okruženju daju pozitivnu povratnu reakciju i nadu za uspješan razvoj GSSBL na polju edukacije, obuke i združenih vježbi u cilju osposobljavanja za brze i efikasne reakcije u trenucima nesreća.

GSS Banja Luka će nastaviti da stvara dobro obučen i osposobljen tim visoko motivisanih entuzijasta uvijek spremnih da pruže stručnu pomoć svim licima kojima je potrebna.