Šestočlana ekipa iz Republike Srpske je krajem mjeseca jula uspjela da osvoji najviši vrh Evrope – Elbrus, visok 5642 metra. Član naše stanice, sekretar planinarskog društva “Patrija” iz Gradiške, a ujedno i organizator ovog pohoda – Igor Milošev, je podijelio sa nama nekoliko utisaka popraćenih fotografijama sa ovog uspona:

“Od 10.07. do 24.07. tim iz Republike Srpske je pohodio planinu Kavkaz sa planom da popne najviši vrh tog planinskog masiva i ujedno najviši vrh Evrope, Elbrus (5642 mnv). U ponedeljak 11.07. smo stigli u malo planinsko naselje Terskol i smjestili se u motelu u zaseoku Čeget. Odmah smo krenuli u izviđanje terena i u pripreme oko aklimatizacionog uspona na vrh Čeget. Sutradan ujutro krećemo na aklimatizaciju i penjemo se do cca 3600 mnv te vraćamo nazad u Čeget i odmah počinjemo sa pripremama i pakovanjem potrebnih stvari za Elbrus – a ima ih mnogo!
Nestrpljenje raste i sledeće jutro krećemo prema polaznoj stanici Azau i pomoću nje izlazimo do stanice Mir na 3500 mnv i nastavljamo dalje do našeg odredišta za taj dan, dom Garabaši na 3800 mnv. Sledeće jutro radimo novu aklimatizaciju do stijena Pastuhova na 4800 mnv, vremenski uslovi su odlični i obećavaju dobar uspon ali neće trajati dugo te iz tog razloga skraćujemo dane na planini i sledeće jutro izlazimo do doma Prijut na 4100 mnv, smještamo se i polako pakujemo za završni uspon na koji krećemo u 1h poslije ponoći, prvih nekoliko sati svima stvara probleme, navikavanje na visinu, hladnoća i mrak su glavni neprijatelji ali nastavljamo dalje i sa veseljem dočekujemo izlazak sunca i dan koji obećava uspon na vrh, i stvarno poslije 8h hoda izlazimo na zapadni vrh Elbrusa i najviši vrh Evrope!”

Igor Milošev

Iskrene čestitke Igoru i cjelokupnoj ekipi sa kojom je penjao Elbrus – svaka čast!!