Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske apeluje na sve lokalne i republičke instance koje se bave zaštitom i spasavanjem da, zbog potencijalno opasnih meteoroloških prilika, budu spremne na moguće izazove naredne sedmice.
„Kao što smo prije dva dana nagovijestili, približavaju nam se, sa stanovišta zaštite i spasavanja, potencijalno opasne meteorološke prilike. Još jednom ukazujemo na moguće nevrijeme koje nosi opasnosti za ljude i materijalna dobra”, rekao je portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.
On je precizirao da će jak ciklon sutra neposredno uticati na vremenske prilike u našim krajevima, donoseći potencijalno opasno vrijeme.
Stojanović je dodao da će se ciklonska cirkulacija, koja započinje sutra, zadržati cijelu sedmicu iznad Balkana i Jadrana.
„Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, sutra nas očekuje pretežno do potpuno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, te mjestimično obilnim padavinama”, rekao je Stojanović.
On je naveo da će jače naoblačenje tokom noći i rano ujutro zahvatiti zapadne, jugozapadne i sjeverozapadne krajeve Srpske, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom.
„U tom periodu biće obilnije padavine na krajnjem zapadu. Tokom dana će se naoblačiti i u ostalim krajevima, uz kišu, pljuskove, grmljavinu i eventualni grad, koji će biti intenzivniji na jugozapadu. Padavine će se popodne i prema kraju dana premještati prema centralnim predjelima i istoku, gdje će jačati i mjestimično biti takođe obilnije”, kaže Stojanović.
On je dodao da se u tom periodu u južnim krajevima očekuje izraženiji grmljavinski procesi sa jačim pljuskovima.

(ATV/Srna)