U utorak, 28.04., odrzana je terenska vjezba iz potraga kao sastavni dio obuke za spasioca u opstim planinskim uslovima. Lokacija vjezbe su sume u naselju Susnjari, udaljene oko 15km od Banjaluke. Okupljanje grupa je organizovano u dva termina, nakon cega je uslijedio prevoz do lokacije, podjela zadataka i pocetak vjezbe. Dok je prva grupa uradila polovinu posla, pristigli clanovi druge grupe su takode dobili zadatke i pristupili pretrazivanju sektora. Tokom vjezbe, ucesnici su uvjezbavali detekciju predmeta u stvarnom okruzenju, na dva poligona u sumi razlicite gustine, kretanje u razlicitim potraznim formacijama i organizovanje kretanja unutar sektora.
Poslijepodnevni casovi pred sumrak, gusto olistala suma i kisa koja je pojacavala intenzitet kako je vjezba odmicala, su pomogli simuliranju teskih uslova u kojima se potrage cesto izvode. Tokom nekoliko sati rada, svi polaznici su prakticno utvrdivali vjestine potrebne za ucestvovanje u potragama na operativnom nivou.
Na terenskoj vjezbi je ucestvovalo 19 clanova GSSBL. Vjezba je trajala ukupno 7 sati i zavrsena uspjesno uprkos losim vremenskim prilikama.

Vodja vjezbe: Jasminko Jovanovic