Proteklog vikenda (16.09. – 18.09.) je održana stanična vježba GSS Banja Luka na Kozari. Tokom vježbe, polaznici osnovne obuke za spasioca u opštim planinskim uslovima su nastavili sa teorijskom i praktičnom obukom, koja je uključivala predavanja iz poznavanja planina, istorije planinarenja, meteorologije, planinarske etike, kretanja, boravka i noćenja u planini kao i marš u dužini od preko 26km. Ovom dijelu obuke je pristupilo ukupno 15 polaznika osnovnog kursa. Domaćin je i ovoga puta bilo Planinarsko društvo “Klekovača” iz Prijedora, koje nas je ugostilo u svom planinarskom domu. Polazak iz Banja Luke je organizovan u petak naveče, oko 20:00h, a dolazak do pl. doma “Kotlovača” oko 22:00h, nakon čega počinju predavanja. Sljedeći radni dan počinje ustajanjem u 06:00h, doručkom i polaskom na stazu. Kružna staza koja obilazi Kozarački kamen, Mrakovicu i Golu planinu, je iskorištena za uvježbavanje odnosa prema vođstvu, grupi i tempu, na njoj se pokazuju usvojena znanja iz snalaženja u bolje i lošije označenim planinarskim stazama, ali i odabir puta i brzine kretanja. Kraj staze je doveo polaznike nazad u planinarski dom oko 19h naveče, nakon čega slijedi kratki predah i nastavak predavanja. Po završetku svih predviđenih predavanja slijedi zasluženi odmor, večera i povečerje. Zbog predstojećih obaveza stanice na obezbjeđenju MTB Kozara 2016, nedelja je predviđena za odmor i slobodne aktivnosti, tako da je većina polaznika osnovnog kursa iskoristila za istraživanje planinarskih staza i pješačenje.
Nakon završetka aktivnosti na obezbjeđenju, slijedi okupljanje u domu, pakovanje stvari i polazak prema dogovorenom mjestu spolaska autobusa za Banja Luku. Dolaskom u Banja Luku oko 21:00h, označavamo kraj trodnevnog, intenzivnog vikenda na Kozari. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo PD “Klekovača” iz Prijedora na ustupljenom domu i odličnom gostoprimstvu.
Terenska vježba u kojoj je učestvovao 31 član GSSBL je održana u tri veoma dinamična dana i protekla je u najboljem redu, po djelimično sunčanom a djelimično kišovitom vremenu.