U nedelju, 29.03. je održana terenska vježba na planini Motajici koja se nalazi oko 60km sjeverno od Banjaluke, a u kojoj je učestvovalo 18 članova GSSBL i domaćini iz planinarskog društva “Videta”, Srbac. Ovom terenskom vježbom se zaokružuje prvi dio obuke za spasioca u opštim planinskim uslovima, i ponavljaju segmenti iz nastave predviđeni za I test.

Okupljanje na staroj autobuskoj stanici u 07:00h, polazak oko 07:20h i dolazak u Srbac automobilima oko 08:15h. Nakon što smo se sastali sa domaćinima iz PD Videta, krećemo u pravcu Gradine. Vrijeme je sunčano i toplo te obećava dobar i suh dan.

Prvu pauzu koja slijedi oko 10:00h, koristimo za praktičnu demonstraciju naučenog na predavanjima iz oblasti kretanja u prirodi, nakon koje krećemo dalje u stazu natovareni ruskakom težine oko 30kg. Ustaljenom, redovnom smjenom na čelu i začelju formacije, članovi uvježbavaju odnos prema vođstvu, grupi i tempu. Pokazuju usvojena znanja iz snalaženja u bolje i lošije označenim planinarskim stazama ali i odabiru puta i brzine kretanja. Naredna pauza koju pravimo malo iza podneva se koristi za kraći obrok i vježbu zbrinjavanja unesrećenog. Tokom vježbe, simulirane su najčešće povrede u planinarskim aktivnostima koje polaznici uspješno zbrinjavaju.

Poslije nepuna tri sata hoda, stižemo na vrh Motajice – “Gradinu” (652mnv.) gdje pravimo pauzu za glavni obrok, kratak predah i ponovnu vježbu iz pružanja prve pomoći unesrećenim. U sastavu ove vježbe, nakon simulacije povrede i zbrinjavanja, polaznici upoznaju i uvježbavaju brzi transport unesrećenih ultra-lakim formacijskim nosilima koji se koristi u slučajevima ekstremne hitnosti transporta kod lakših povreda. Nakon kraće pauze za zajedničku fotografiju, oko 16:00h krećemo dalje.

Put prema Gornjoj Lepenici nas vodi pored izvora na kome dopunjujemo zalihe vode nakon čega nastavljamo dalje, uz sada već redovne polučasovne smjene na čelu i začelju. Nakon 8km hoda, zajedno sa sumrakom stižemo u G. Lepenicu gdje nas dobro organizovani domaćini pošteđuju hoda do Srbca organizujući prevoz kombijem.

Ponovo smo na startnoj poziciji, okruglo 11 sati nakon što smo sa nje krenuli na današnju vježbu. Nakon redovne procedure analize i debrifinga, kratko se družimo sa našim domaćinima u obližnjem restoranu i oko 20:40h krećemo nazad kući. Dolaskom u Banjaluku oko 21:45, završava se terenska vježba za današnji dan.

Terenska vježba u kojoj je učestvovalo 18 članova GSSBL je ukupno trajala preko 12 sati i prošla u najboljem redu, po sunčanom i toplom vremenu.

Vođa vježbe: Luka Kukrić

Invalid Displayed Gallery