Prirodno-matematički fakultet (SP Geografija i SP Prostorno planiranje) u saradnji sa Gorskom službom spasavanja Banja Luka obilježili su Svjetski dan gradova (31. oktobar) i 50. godišnjicu katastrofalnog zemljotresa u Banjoj Luci, koji se desio 27.10.1969.

Konstantno narastajuća populacija u gradovima širom svijeta otvara brojna pitanja u rješavanju problema efikasnog upravljanja gradovima, izloženosti prirodnim katastrofama i povećanim bezbjednosnim rizicima. Veliki broj gradova, među kojima je i Banja Luka, nalazi se u trusnim zonama, bili su izloženi rušenju i imaju povećan rizik novih trusnih udara. Gradovi na različite načine usmjeravaju svoj prostorni razvoj, organizaciju institucija i infrastrukturnih sistema, planiraju i razvijaju sistem zaštite i spasavanja, te provode edukaciju stanovništva u slučaju zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa.

Program obilježavanja Svjetskog dana gradova realizovan je kroz tri predavanja s fokusom na Grad Banja Luku. Na poziv organizatora, odazvali smo se i ovom prilikom pokušali približiti sliku o današnjem stanju spasilačkih kapaciteta (službi i organizacija) našeg grada, studentskoj populaciji. Na veliko zadovoljstvo, prezentacija je probudila interesovanje buduće akademske zajednice, koja (obzirom na buduću profesiju) treba da odigra veliku ulogu u daljem oblikovanju ovog, a i mnogih drugih gradova u regiji.

Ovom prilikom se želimo zahvaliti organizatorima na pozivu, izuzetno kvalitetnom sadržaju i prilici da na ovaj način doprinesemo informisanju (pa i edukaciji) budućih inžinjera i prostornih planera, te se iskreno nadamo da će u budućnosti ova saradnja biti nastavljena.