Nakon prošlogodišnjih poplava koje su pogodile našu zemlju, ukazala se potreba za postojanjem Regionalnog centra za obuku i spasavanje (RCOS) koji će imati značajnu ulogu u obučavanjanju pripadnika CZ, vatrogasaca, policije i drugih zainteresovanih lica. U organizaciji Regionalnog centra za obuku i spasavanje, a pod vođstvom instruktora iz HGSS-a, u vremenskom periodu od 19.03. do 22.03.2015. godine u Banja Luci, na rijeci Vrbas održana je obuka za „Tehničar – spasilac na brzim vodama i poplavama“.

Pored pripadnika ronilačkih klubova „Buk“ i „Gnjurac“, pripadnika CZ obuku je prošao i jedan pripadnik Gorske službe spasavanja Banja Luka.

Ovom obukom GSSBL unapređuje svoje kadrovske potencijale za pružanje pomoći i spasavanje na teško pristupačnim terenima, te potvruđuje svoju opredjeljenost da poslije prošlogodišnjeg djelovanja u poplavama, nastavi da jača i razvija svoje kapacitete u ovom segmentu djelovanja.

Uspješnim završetkom ove obuke, ne završava se saradnja GSSBL sa ronilačkim klubovima i Regionalnim centrom za obuku i spasavanje (RCOS), nego se ista unaprjeđuje i usavršava. GSSBL će u narednom periodu postati članica RCOS, te pokušati da doprinese radu ovog Centra prilikom obuke i spasavanja.

Fotografije: RK BUK

Invalid Displayed Gallery