Tokom proteklog vikenda (16.-17. maj), održana je združena regionalna vježba potrage za nestalom osobom “Avala 2015”, na kojoj su učešće uzele Gorske službe spasavanja iz regiona. Na vježbi su učestvovali predstavnici spasilačkih službi iz regiona: GSS Srbija, GSS Hrvatska, Gorska reševalna zveza Slovenije (GRS Kamnik), GSS Crna Gora, HGSS Mostar, GSS Jahorina, GSS Banjaluka, Ski centar Brezovica, MUP Srbije, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, Policijska uprava za grad Beograd, Protivteroristička jedinica MUP-a Srbije, Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srbije, Ministarstvo odbrane, JP „Srbijašume“, Klub za borilačke i ekstremne sportove „Soko“ iz Požege, Vazduhoplovni savez Srbije, Unija radio amatera Srbije i mreže za opasnost, škola za obuku pasa „Aportgoat“ iz Beograda, GDI GISDATA, Skysense i volonteri.

Cilj vježbe bio je uvježbavanje procedura izvođenja potraga, usaglašavanje procedura, produbljivanje saradnje sa gorskim službama iz regiona i uvježbavanje koordinacije i saradnje službi sistema zaštite i spasavanja.

Prema scenariju vježbe na Avali je nestao mladić. Poziv za potragu upućen je spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije od strane Policijske ispostave Beli Potok u ranim jutarnjim satima. Štab intervencije je na osnovu prikupljenih informacija planirao izvođenje akcije i koordinirao resursima. Osim spasilaca GSS Srbije, u pretragu su uključene službe iz okruženja, kao i nadležne organizacije iz sistema zaštite i spasavanja iz Srbije. U prvoj fazi, brzom pretragom terena, spasioci su pretraživali „vruće“ tačke, a u drugoj pristupili „češljanju“ terena po zonama. Određene segmente zone pretrage pretraživali su timovi sa spasilačkim psima, teren je izviđan iz vazduha pomoću motornih paraglajdera, bespilotnih letjelica, a u radu su korištene termovizijske kamere i GPS uređaji.

Tokom potrage, spasioci su naišli i na dvije povređene osobe, pa je, paralelno sa aktivnim traženjem nestalog, vršeno pružanje prve pomoći i evakuacija povređenih. Nestali mladić uspešno je pronađen u popodnevnim satima. Nakon pružene prve pomoći transportovan je do štaba akcije.

U nedelju, 17.05., održan je regionalni sastanak spasilačkih službi na kome je detaljnije analizirana vježba, razgovarano o nastavku saradnje između službi u polju potraga i razmjenjivana iskustva iz polja digitalne kartografije. Mežu službama je dogovoren dalji nastavak saradnje, kroz edukaciju i razmjenu iskustava u zajedničkim vježbama poput ove.

Na vježbi je učestvovalo 5 članova GSSBL.

U izvještaju korišten dio teksta sa sajta GSS Srbije.