U četvrtak, 27.11., u Novom Gradu je održana osnivačka skupština Gorske službe spasavanja Novi Grad, na kojoj su prisustvovali i predstavnici GSS Banja Luka.

Ideja o osnivanju je rođena nakon iskustava u majskim poplavama, koje su Novom Gradu zadale mnoge probleme. Član inicijativnog odbora Aleksandar Janković je naveo da će zbog položaja Novog Grada i iskustava nakon ovogodišnjih poplava, posebna pažnja biti posvećena osposobljavanju ekipa za spasavanje na vodi.

“Gorska služba spasavanja pružaće pomoć građanima i zaštitu njihove imovine u nepristupačnim i teško pristupačnim terenima i uslovima, te pružati pomoć u urbanim sredinama kada ostale službe za zaštitu i spasavanje trebaju dodatnu podršku”, rekao je Janković.

Načelnik stanice, Dragan Čubra je na osnivačkoj skupštini naveo da će uz stalnu edukaciju iz oblasti pružanja pomoći i spasavanja, članovi Gorske službe spasavanja Novi Grad raditi dobrovoljno.

Služba će djelovati u opštinskom sistemu zaštite i spasavanja i radiće u skladu sa odlukama opštinskog Štaba za vanredne situacije. GSS Novi Grad za sada ima 13 članova, a članovi mogu postati svi građani sposobni da aktivno učestvuju u obuci, kao i oni koji mogu da pomognu u logistici.

GSS Banja Luka će pružiti svu pomoć koju može novoformiranoj stanici Novi Grad i nada se bliskoj i jakoj saradnji na polju spasavanja i pomoći ugroženim licima i njihovoj imovini.

NoviGrad1 NoviGrad2 NoviGrad3

 
 
 
 
 
 
* Izvor dijelova teksta: Srna