Tokom vikenda 25.-27.05.2018. godine, u opštini Mrkonjić Grad, naselje Pecka je održan prvi „Outdoor festival“. Festival je podijeljen u dva dominirajuća događaja, prvi je “Pecka marathon XCM”, a drugi “Dan za aktivnu porodicu”.
Prvog dana festivala, tačnije 26.05.2018. godine vožena je je biciklistička trka „Maraton XCM“  u sklopu koje su se sakupljalji UCI bodovi za Olimpijske igre 2020. godine. Navedena trka je vožena u 4 starosne grupe, u muškoj i ženskoj kategoriji, gdje je učestvovalo oko 30 takmičara, a voženo je ukupno 54km kružne trke.
Na obezbjeđenju navedenog maratona učestvovalo 5 članova je GSSBL koji su bili raspoređeni na kritičnim tačkama staze. Navedena trka je prošla  bez veće potrebe za našom intervencijom, bez povreda nekog od takmičara i u najboljem redu. Po završetku i prolasku i posljednjih učesnika oko 15 časova, naši članovi su se okupili ispred “Pecka visitor centra“ u selu Pecka gdje je bio pripremljen ručak za sve učesnike, a nakon ručka i kraćeg odomora uputili su se nazad za Banjaluku.