Proteklog vikenda je održan prvi kozarački ultra-maraton pod nazivom Kozara Ultra Trail, na kome je učešće uzelo blizu 170 takmičara iz BiH i regiona. Takmičari raspoređeni na staze od 20, 40 i 100km, su tokom subotnjeg dana (ali i noći) trčali planinskim stazama, prelazeći ovu krajišku planinu “uzduž i poprijeko”. Pripreme za obezbjeđenje ove trke su, u organizacionom smislu, počele prije više od mjesec dana, te je u sklopu istih obavljeno izviđanje staza, provjera radio-komunikacija i jačine signala te dogovor sa relevantnim udruženjima i organizacijama koje su pomogle u održavanju ove trke. Konkretne aktivnosti GSS Banja Luka na dan trke su otpočele u subotu, 21.04. u 04:00 ujutru, polaskom na zadate tačke duž staza. Ukupno 24 člana stanice su dežurali tokom narednih 26 sati, raspoređeni u mobilne timove, koji su mijenjali dežurne kontrolne tačke kako je trka odmicala. Posljednji trkač iz Slovenije sa ultra staze od 100km je stigao na cilj u nedelju ujutru, oko 05:50, gotovo pred sam istek vremenskog limita od 24h. Dežurne tačke na 20km: Bešića poljane i Benkovac, na 40 km: Gola planina i Lisina, a na 100km: Crna lokva, Mičije, Jurkovica i Mravinjak. Ovu cjelodnevnu manifestaciju je pratilo izuzetno mirno i sunčano vrijeme, bez padavina ili vjetra. Uz minorne intervencije, mahom na usmjerenju zalutalih, prevozu iscrpljenih i odustalih, nije bilo potrebe za većim intervencijama naše službe, te smo ovo dežurstvo proveli u više “preventivnom modu”. Akcija je završila u nedelju ujutru (oko 08:00h) po dolasku posljednjeg tima u Banjaluku.

Ovom prilikom želimo izraziti veliku zahvalnost RMZO timu radio-kluba “KOZARA” iz Prijedora, koji nam je pružio stvarno nesebičnu podršku tokom akcije i obezbjedio neophodnu radio-vezu koja je pokrivala cijelo područje obezbjeđenja. Ovakva podrška je omogućila svim timovima kvalitetnu i nesmetanu komunikaciju i informisanje na svim dežurnim tačkama, te skinula brigu oko ovog bitnog segmenta bezbjednosti. Pored stručne pomoći, ostvaren je i izuzetno dobar prijateljski kontakt sa ljudima iz RMZO, te smo zajednički proveli dežurstvo u prijatnoj i ugodnoj atmosferi. 

Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i Republičkoj upravi Civilne zaštite RS, koja nam je omogućila korištenje terenskog vozila iz sastava PJ Banja Luka. Obzirom da GSS Banja Luka još uvijek nema svoje terensko vozilo, kretanje i prebacivanje ljudstva i opreme na nepristupačnom terenu još uvijek predstavlja poteškoće, te se u svom radu oslanjamo isključivo na naša privatna vozila.