Proteklog vikenda (08. i 09. novembra), pripadnici GSS Banja Luka su bili u posjeti kolegama iz HGSS-a. Domacini su bili stanice Novska i Sisak, od kojih smo dobili poziv za ucesce na pripremnoj obuci u potragama za nestalim osobama. Ovaj skup se odrzao u planinarskom domu Matija Filjak (HPD “Zrin” Petrinja), na Hrastovackoj gori.

Tokom ovog jesenjeg vikenda, odrzana su teorijska i prakticna predavanja iz osnova potraga i koristenja GPS uredaja u potragama. Predavaci su u subotu kombinovali naizmjenicne blokove teorijskih predavanja sa prakticnim vjezbama koje su ih slijedile. U nedelju je izvedena vjezba simulacije kompletne potrage za nestalom osobom koja je ukljucivala sve ucesnike, nakon cega je organizovana analiza vjezbe.

Uz svesrdnu i nesebicnu pomoc svih kolega iz HGSS-a tokom ovog vikenda, zanemarena je i kisa koja je padala cijele subote. To isto vece, nakon kompletiranih predavanja i vjezbi predvidenih za taj dan, domacin je organizovao druzenje za sve ucesnike i ucinio nas boravak “kao kod kuce”. Na putu kuci, odrzan je kraci sastanak o buducoj saradnji izmedu stanica GSS Banja Luka i HGSS Novska, kod domacina u Novskoj.

Jos jednom, zelimo da se zahvalimo domacinima na pozivu, toplom gostoprimstvu i sto je najvaznije – znanju koje su nam prenijeli…