Dana 07. i 08.07.2018. godine u Banja Luci i Foči Gorska služba spasavanja Republike Srpske (GSS RS) u  sardanji sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) održala je trening potražnih timova.
07.07.2018. u krugu „Poslovne zone Incel“ u Banjaluci je održan prvi dio treninga sa potražnim psima i ovom prilikom su se realizovale planirane teme poslušnosti i traganja u ruševinama. Obuka je izvođena na terenu veoma teškom za kretanje potražnih timova, koji se sastojao od urušenih hodnika, uskih prolaza i stepeništa u uslovaima smanjene vidljivosti ili potpunog mraka, čime su se simulirali uslovi ruševina nastalih nakon zemljotresa.
Dana 08.07.2018. godine u Foči održana je procjena potražnih pasa i vježbe poslušnosti na otvorenim prostorima.
Nakon održanih treninga instruktori HGSS-a i GSS-a RS bili su saglasni u ocjeni da je napredak potražnih timova edvidentan, da su tereni na kojima je izvođenja obuka veoma dobri i da svojom konfiguracijom stavljaju potražne timove u uslove realnog stanja, čime se postiže visok stepen treninga i osposobljavanja za sve uslove trganja i spasavanja. Zaključeno je da se ovakvi treninzi trebaju sprovoditi u kontinuitetu, čime bi potražni timovi potigli stepen svoje osposobljenosti, te doprinjeli ukupnoj bezbjednosti ovih prostora. Takođe, dogovorena je dalja saradanja GSS RS i HGSS kroz ovakav vid obuka i treninga, te je predloženo potpisivanje Sporazuma o saradanji ove dvije organizacije, čime bi se proširio dijapazon zajedničkog djelovanja ovih spasilačkih službi, te ubrzala procedura razmjene resursa u kritičnim situacijama. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo instruktorima HGSS-a koji su svojim znanjem, iskustvom i nesebičnim zalaganjem doprinjeli da se treninzi sprovode u skladu sa najvišim standradima bezbjednosti i obučavanja spasilačkih službi i poslovnoj zoni Banja Luka AD „Incel“, koji su nam odobrili korištenje objekata pod njihovom juridikcijom i na taj način doprinjeli kvalitetu izvođenja obuke.
NAPOMENA: Dana 08.07.2018. godine prilikom povratka iz Foče, u mjestu Miljevina pripadnici GSS RS i HGSS naišli su na saobraćajnu nesreću, te su do dolaska policije pružili prvu pomoć starijoj muškoj osobi (dijabetičar), starijoj ženskoj osobi koja je zadobila prelom podlakatice i dječaku starom 4 god.