U nedelju, 14.01.2018. godine, održana je jednodnevna planinarska akcija “Zimska banjalučka transverzala 2018” u organizaciji planinarskog društva “Kozara” iz Banjaluke. U 9:00h dogovoreno je okupljanje učesnika i polazak sa već dobro poznate lokacije u podnožju Banj Brda, kapije fabrike “Bema”. Kako su organizatori i očekivali na okupljanju se pojavilo oko 150 učesnika iz desetine planinarskih društava. Sa malim zakašnjenjem, nakon dogovora i slikanja, polazimo iz podnožja u 9:20h. Članovi GSSBL koji su na poziv PD “Kozara” brinuli o sigurnosti učesnika, raspoređeni su u dva tima. Tim na terenu i mobilni tim sa sanitetskom opremom, koji bi djelovao po pozivu. Asfaltnim putem u koloni se krećemo do ulazu u šumu i krećemo šumskom stazom ka Vrelu. Kretanje, inače čvrstom i čistom podlogom na stazi otežava nekoliko oborenih stabala koje je tu ostavila nedavna oluja u Banja Luci.

Po prolasku Vrela, prije samog izlaska na izletište Trešnjik, staza odstupa od uobičajene rute, takođe zbog srušenih stabala i “prečicom” izlazimo na poznatu izletničku livadu. Poslije pauze za odmor i doručak, krećemo ubrzo dalje, kako zbog hladnog vjetra, tako i probijanja termina izlaska na Trešnjik. Put nastavlja prema spomeniku, a zatim se spuštamo serpentinama u Toplice. Prelazimo most i krećemo se ka kanjonu Suturlije. U popodnevnim časovima ulazimo u kanjon i prolazimo kroz sigurnosno najzahtjevniji dio staze. Međutim, uz dobru saradnju članova PD “Kozara” koji su postavili gelendere od užadi i članova GSSBL koji su bili na terenu, izbjegli smo bilo kakvo povređivanje učesnika.

U kanjonu, odnosno na “stepenicama” kojima se izlazi iz kanjona, bila je i jedina tačka na kojoj su članovi GSSBL imali potrebu da asistiraju učesnicima pri kretanju. Po prolasku svih učesnika i članovi stanice Banja Luka polako polaze sa tačke i upućuju se ka domu nepromjenjenom rutom, te sa poslednjim učesnicima stižu na cilj oko 14h. Poslije kraćeg odmora, oko 16h napuštamo pl. dom i krećemo kući, čime je naše angažovanje na obezbjeđenju završeno. Kompletna akcija je prošla bez većih poteškoća i povreda, po hladnom ali prijatnom vremenu i u dobrom društvu.