Nestanak starijeg muškarca je prijavljen stanici policije u Kneževu u srijedu, 19.04.2017., u ranim jutarnjim časovima. Prema informacijama, nestali S.S. (75) je posljednji put viđen nedaleko od kuće u kojoj je živio, u selu Čarići (Kneževo) kada je otišao u nepoznatom pravcu. Policijska stanica Knezevo koja je već poduzela korake na pokretanju potrage je uputila poziv prema GSS Banja Luka u četvrtak, 20.04.

Gorska služba spasavanja Banja Luka se uključuje u potragu istog dana, kada jedan tim odlazi na lice mjesta i preduzima prve korake na prikupljanju podataka i pretrazi terena. Na žalost, izuzetno nepovoljni vremenski uslovi (prvenstveno visoki sniježni nanosi u protekla 24 časa) su onemogućili širenje potrage potrebnom dinamikom, te se potražne aktivnosti završavaju isto veče oko 21:30h, kada polazimo nazad za Banja Luku. Usljed niskih temperatura, visoki snijeg se zadržava na terenu sve do utorka (25.04.), kada od RUCZ dobijamo informaciju o planu za pokretanje obimne koordinisane akcije traženja u Kneževu, te poziv za učešće. Isti dan su izvršene pripreme i na teren krećemo u srijedu, 26.04. u 07:00h. Po dolasku u Kneževo, formiran je zajednički štab sa pripadnicima PS Knezevo i RUCZ. Pored GSS Banja Luka, u potrazi učestvuju i demineri RUCZ, SD „Ponir“ Banja Luka, članovi vatrogasnih jedinica, radnici JP „Srpske Šume“, lovačkih udruženja, lokalni mještani, rodbina, prijatelji i mnogi drugi. Rukovođenje i koordinaciju preko 120 ljudi uključenih u potragu, po želji porodice nestalog, a u saglasnosti sa nadležnom policijskom stanicom, preuzima vođa potrage GSS Banja Luka.

Pretražuje se teren na potezu selo Čarići – potok Ugrić – zaseoci Đekanovići, Stokanići, Filipovići – Kneževo. Prisustvo zaostalih minskih polja i potencijalno opasnih zona, usporava i otežava potragu, ali uz podršku deminera RUCZ omogućen je siguran prolazak i izbjegavanje opasnih područija. Po informacijama lokalnog stanovništva, u sumnjivom području se nalazi nekoliko jama, koje pretražuju speleolozi SD „Ponir“ Banja Luka, takođe uz podršku deminera RUCZ.

Oko 12:150, pronađeni tragovi sužavaju potragu i usmjeravaju na teren kanjona potoka Ugrić, u kome je ubrzo zatim pronađeno i tijelo muškarca. Potvrda da je riječ o nestalom S.S. dolazi oko 13:00 časova, kada je obustavljena potraga. Obzirom na nepristupačnost terena, zatražena je pomoć u izvlačenju tijela od GSS Banja Luka. Tijelo unesrećenog je izvučeno iz kanjona zajedničkom koordinisanom akcijom GSS Banja Luka i SD „Ponir“ Banja Luka, oko 18:45h, kada je predato nadležnim službama. Nakon pakovanja opreme usljedio je povratak u Banja Luku, te je po pristizanju svih učesnika kući, potraga i zvanično okončana.

U potražnim aktivnostima koje su trajale od 20.04. – 26.04., je učestvovalo ukupno 14 članova GSS Banja Luka.