Naslovnica Uniforma spasioca

Uniforma spasioca

Uniforma spasioca je sastavni dio opreme i kao jedini prepoznatljivi znak raspoznavanja na terenu ima određene propozicije/standarde. U daljem tekstu su navedene generalne smjernice za dijelove uniforme koje GSS koristi i koje uvijek možete donirati, nezavisno od trenutnih potreba, jer je to dio opreme koji se najviše troši. Vidljivi dijelovi uniforme su markirani oznakama GSS Banja Luka i/ili amblemom službe. Sve oznake i amblem, pripremljene za štampu u vektorskom obliku sa naznačenim dimenzijama možete preuzeti ovdje. Amblem GSSBL na prednjoj strani je kružnog oblika, prečnika 60-80mm i isti takav se može štampati/vesti na desnom rukavu gornjeg odjevnog predmeta.

Gornji dijelovi uniforme:

hVarijante natpisa na leđima za sve gornje dijelove uniforme. Vektorska priprema za štampu sa dimenzijama ovdje.
Ledja

Donji dijelovi uniforme:

Mimo radnog, jednodijelnog kombinezona, donji dio uniforme se sastoji od ljetnih ili zimskih dugih pantalona, i kratke verzije (šorca). Posebnih propozicija za ovaj dio nema, osim da je poželjno da je taj dio uniforme taman (crne, sive, tamno-plave boje). Na ovim dijelovima uniforme nije predviđena štampa niti vezeni amblem. Poželjno je takođe da su dijelovi koji su najviše izloženi habanju (koljena, stražnji dio, krajevi nogavica) dodatno ojačani.

Radni kombinezon:

Radni kombinezon je jednodijelni, crvene boje sa poželjnim dodatnim ojačanjima (koljena, laktovi, krajevi nogavica, stražnji dio) koji mogu biti crne boje. Kombinezon se označava kružnim amblemom prečnika 60-70mm na prednjoj lijevoj strani grudi kombinezona i čičak-trakom sa vezenim imenom na desnoj strani grudi. Amblem je dozvoljeno isticati i na desnom ramenu kombinezona u istim dimenzijama kao i na grudnom dijelu. Leđa su markirana našivenim pravougaonim crnim poljem sa žutom navezenom oznakom “Gorska služba spasavanja Banja Luka), dimenzija 15x35cm ili 20x35cm. Poželjno je postaviti svijetle reflektujuće trake na rukave, nogavice i grudi kombinezona.

Kombinezon 1-dijelniSve kombinacije crvene i crne boje su takođe u okviru propozicija (crvena u većem omjeru od crne).

Svi dijelovi uniforme su prilagođeni muškim i ženskim članovima.
Koristi se crvena boja, što približnija sljedećim definisanim vrijednostima:
RGB 255:0:0 ili CMYK 0:99:100:0 (svijetla crvena)
RGB 160:0:0 ili CMYK 24:100:100:22 (tamna crvena)