U nedelju, 20.03.2016., izveli smo testiranje i mjerenje pokrivenosti radio signalom staze banjalučke Transverzale. Ova planinarska manifestacija koja se tradicionalno održava za dan grada Banja Luka, a ima i svoju zimsku verziju, okuplja preko 400 planinara i ljubitelja prirode. Za vikend provedena akcija mjerenja i testiranja je sastavni dio preventivnih aktivnosti koje provodi GSSBL, u cilju povećanja sigurnosti svih učesnika ove manifestacije.

Radio komunikacije su nezaobilazan sastavni dio spasilačkih aktivnosti te je u Gorskoj službi spasavanja Banja Luka za njih nadležno zasebno odjeljenje. Naša stanica konstantno radi na obuci u korištenju radio komunikacija u skladu sa radioamaterskim propisima. U tom cilju, koristimo zasebnu frekvenciju, dodijeljenu od strane Regulatorne Agencije za komunikacije BiH, te posjedujemo radioamaterske licnce CEPT2 kategorije, koje dozvoljavaju korištenje radioamaterskih opsega u skladu sa zakonskim propisima.

Iako prepoznate kao jako značajan resurs, na žalost još uvijek nismo u dovoljnoj mjeri opremljeni ručnim radio stanicama koje nam najviše koriste u radu, ali postepeno nabavljamo potrebno. Tokom vikenda, testiran je rad dvije nove kolske radio stanice koje nam je donirala Elektrokrajina AD Banja Luka, konkretno odjeljenje tehničkog informacionog sistema i telekomunikacija, na čemu smo im jako zahvalni jer su prepoznali naš rad i doprinos dručštvenoj zajednici. U radu je mjerena jačina signala i kvalitet veze kroz cijelu stazu nakon čega je analizirana situacija i predloženo rješenje za slabo pokrivene tačke. Nakon provedenog testiranja ovog vikenda, nadamo se da ćemo još spremnije dočekati predstojeću manifestaciju. Testiranje je obavilo 6 članova stanice Gorske službe spasavanja Banja Luka.

Transverzala