Terenska vježba održana ovog vikenda na Kozari je obuhvatila teme kretanja u prirodi, markacije, izradu tvrdih nosila i transport unesrećenog. U vježbi je učestvovalo 17 članova Gorske službe spasavanja Banja Luka i domaćin planinarskog doma na Previji, Duško Blažić.

Okupljanje na staroj autobuskoj stanici u BL u 07:00h, dolazak u Lamovitu automobilima u 08:15h. Polazak put planinarskog doma Previja iz pravca Lamovite u 08:30h po sunčanom ali prohladnom vremenu.

Polaznici se upoznaju sa vrstama markacije na terenu i biraju stazu uz potok, prilično dobro markiranu vertikalnom markacijom kao i putokazima sa smjerom kretanja, raskrsnicama, vremenom hoda i različitim odredištima.

Nakon demonstrirane snalažljivosti polaznika sa redovnim smjenama na čelu stižemo do planinarskog doma,  nakon 1,5h hoda kroz bajkovite predjele Kozare, stazom preko potoka koja prolazi pored nekoliko izvora koji su i ljeti prisutni, gdje nas ugošćuje domaćin na domu i nudi nam komforan odmor i stavlja nam isti na raspolaganje u svrhu održavanja vježbe.

Poslije kratkog odmora i doručka u domu u 10:30 pristupamo izradi tvrdih nosila. Nakon traženja i pribavljanja dostupnog materijala, uslijedila je detaljna demonstracija izrade nosila od grana, užeta i prusika, te fiksiranje unesrećenog. Uslijedile su pripreme za uvježbavanje nošenja nosila i obilazak Gole Planine.

Transport unesrećenog od doma na Previji do Gole planine po snijegu sa mjestimičnim nanosima i propadanjima do 40cm uz jak vjetar, članovi GSSBL su obavili za odličnih 40minuta. Na Goloj planini slijedi kratak predah i uživanje u sunčanom pogledu na krajolik uz topao čaj i smijeh, kao i demonstracije različitih tehnika transporta unesrećenog. Po povratku na dom u 14:00h, usljedila je analiza urađenog posla i pripreme za povratak u Lamovitu.

Dolaskom u Lamovitu u 17:00h, označavamo kraj oficijelnog dijela vježbe i ostajemo na zajedničnom druženju.

Terenska vježba u kojoj je učestvovalo 17članova GSSBL je ukupno trajala oko 9 sati i prošla u najboljem redu, po sunčanom i prohladnom vremenu.

Vođa vježbe: Milenko Đurić

Invalid Displayed Gallery