Tokom proteklog vikenda (05-06.03.), održana je terenska vježba u sastavu osnovne obuke za spasioca u opštim planinskim uslovima Gorske službe spasavanja Banja Luka.
Vježba je održana na Kozari i obuhvatila je teme kretanja, boravka i noćenja u planini, markacije, izradu improvizovanih tvrdih nosila i transport unesrećenog.
U vježbi je učestvovalo 15 članova Gorske službe spasavanja Banja Luka kao i domaćini planinarskog doma Kotlovača (PD Klekovača, Prijedor).
U subotu ujutru, nešto malo iza 10:00h, po okupljanju u Lamovitoj, polaznici imaju priliku da praktično demonstriraju naučeno na predavanjima iz oblasti kretanja u prirodi, jer slijedi planinarski uspon i nošenje ruskaka težine oko 28kg. Redovnom smjenom na čelu i začelju formacije, uvježbavan je odnos prema vođstvu, grupi i tempu, pokazuju se usvojena znanja iz snalaženja u bolje i lošije označenim planinarskim stazama, ali i odabiru puta i brzine kretanja. Polaznici se upoznaju sa vrstama markacije na terenu i biraju stazu uz potok, markiranu vertikalnom markacijom i putokazima sa smjerom kretanja. Nakon 1,5h hoda stižemo do planinarskog doma “Previja”, gdje nas ugošćuje domaćin, a po završenoj užini i kratkom odmoru, krećemo put Gole Planine nakon koje skrećemo ka Mrakovici. Na Mrakovici slijedi predah gdje čekamo mrak i sa lampama krećemo dalje prema krajnjem cilju, planinarskom domu Kotlovača.
U dom PD “Klekovača” iz Prijedora stižemo oko 19h gdje nakon kraće pauze, polaznici slušaju predavanja iz programa osnovnog kursa. Poslije predavanja slijedi odmor, večera i povečerje.
U nedelju ujutru, nakon završenog drugog bloka predavanja, pošto smo prikupili dostupan materijal, uslijedila je detaljna demonstracija izrade nosila od grana i užadi, te fiksiranje unesrećenog.
Napuštamo dom oko 12h i započinjemo nošenja nosila i obilazak Gole Planine.
Transport unesrećenog do cilja, po blatu i klizavom terenu, članovi GSSBL su obavili za odličnih 1h i 40minuta. Na Goloj planini slijedi kratak predah i uživanje u pogledu na krajolik, kao i testiranje radio-veze sa bazom u Banjaluci, poslije čega nastavljamo dalje prema planinarskom domu Previja gdje nas čeka ručak. Na istom domu, ranije u toku dana završena je i planinarska akcija “Osmomartovski uspon na Lisinu”, najviši vrh Kozare.
Dolaskom u Lamovitu u 19:00h, označavamo kraj dvodnevne vježbe tokom koje smo prešli 41km i napravili oko 1.900 metara uspona i isto toliko silaska.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Planinarskom društvu Klekovača iz Prijedora na ustupljenom domu i odličnom gostoprimstvu te Dušku Blažiću na gostoprimstvu u pl. domu na Previji.
Terenska vježba u kojoj je učestvovalo 15 članova GSSBL je održana u dva veoma dinamična dana i protekla je u najboljem redu, po djelimično sunčanom i hladnom vremenu.

Vođa vježbe: Igor Milošev