U cetvrtak, 12.10. je odrzano prvo predavanje iz oblasti spasavanja iz rusevina, namjenjeno clanovima GSS Banja Luka koji ujedno cine jedinicu za spasavanje iz rusevina CZ grada Banja Luka.
Predavanje je bilo otvorenog tipa, slobodno za sve zainteresovane, te su na njemu prisustvovali i clanovi PTVJ Banja Luka, a tokom izuzetno zanimljive i interesantne veceri, slusaoci su se upoznali sa fenomenom nastanka i djelovanja zemljotresa, seizmickim karakteristikama teritorije Republike Srpske, BiH i okruzenja. Takode, obradeni su i parametri i posljedice zemljotresa na covjekovo okruzenje, stepeni uticaja na gradevine i ostecenja koje ove sile izazivaju na objektima u kojima radimo i boravimo. Slusaoci su se takode upoznali sa propisima i uopstenim pravilima ponasanja ljudi prije, za vrijeme i nakon zemljotresa, trenutnim tendencijama na polju prevencije, zastite i spasavanja u svijetu i trenutnom stanju u nasoj drzavi. Obradeni su i uticaji konstrukcija gradevinskih objekata na obim rusenja, te definisano polje djelovanja spasilackih timova u pojedinim slucajevima rusenja i spasavanja zatrpanih ljudi.
Predavac je Vesna Sipka, dipl. fizicar i seizmolog Republickog hidrometeoroloskog zavoda.

Ovo predavanje je odrzano u cilju obucavanja jedinice za spasavanje iz rusevina Civilne zastite grada Banja Luka, koju cini 27 clanova GSS Banja Luka, a koja je nastala kao rezultat medusobne saradnje. Da podsjetimo, Civilna zastita Banja Luka je prepoznala znacaj nase stanice i pomogla razvoj i jacanje kapaciteta GSS Banja Luka tokom prethodnih godina, a ta saradnja se razvija i dalje. GSS Banja Luka trenutno koristi nastavni prostor u vatrogasnom domu PTVJ Banja Luka u Dervisima, kao i specijalizovanu opremu za trazenje nestalih u rusevinama koju je obezbjedila Civilna zastita grada.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”124″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]