Regionalni skup Paklenica 2014Od 20.6.-22.6.2014. godine održan je regionalni skup Gorskih službi spasavanja u Starigradu – NP Paklenici (Hrvatska), na kome su sudjelovali pripadnici GSS-a Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Domaćin i inicijator skupa je GSS Hrvatske. Na skupu je učestvovalo preko 40 članova iz Gorskih službi regiona, a sam skup je imao za cilj usaglašavanje tehnika spašavanja iz stijene i unapređenje međusobne saradnje. Jedna od tema bila je i razmjena iskustava nakon poplava koje su zahvatile BiH, Srbiju i Hrvatsku u kojoj su GSS u svim zahvaćenim državama još jednom potvrdile kao važan segmant sistema zaštite i spašavanja ali i službe za najteže situacije.

Na skupu su demonstrirane tehnike stijenskog spasavanja koje praktikuju službe iz regiona kao i razmjena iskustava u korištenju istih. Od strane instruktora GSS Slovenije, održana je prezentacija tehnika spasavanja pomoću “jarbola” i novog Kong-ovog vitla, a GSS Hrvatske je izveo demonstraciju klasičnog sistema za spuštanje/podizanje, pomoću sistema “Sv. Bernard”. Obe demonstracije su popraćene konstruktivnom diskusijom u kojoj su učestvovali svi sudionici.

Okrugli sto na temu razmjene iskustava, stanja i razvoja službi iz regiona je donio zaključak kako su skupovi ovog tipa izuzetno korisni za sve učesnike te trebaju postati redovni u kalendaru aktivnosti svih službi.

Pored predstavnika GSS Banja Luka, iz BiH su na skupu bili još i predstavnici HGSS Mostar, Kluba Spasavalaca 2000 Sarajevo i GSS Srebrenik.

U postu korišteni dijelovi teksta sa stranica www.hgss.ba, www.gss.rs i www.gss.hr