Tokom vikenda 31.03 – 02.04, u sportsko-rekreacionom centru “Cardak” (Deliblatska pescara, Srbija), odrzana je radionica na temu obuke za vodice potraznih pasa na kojoj su ucestvovala i dva clana Gorske sluzbe spasavanja Banja Luka, a na poziv domacina radionice, GSS Srbije. Ova radionica i obuka je izvedena u okviru projekta evropske komisije CIPRAS (Improvement of SAR in non-urban and rural areas, ruins and collapsed objects) pod vodstvom GSS Srbije i GSS Hrvatske. Tokom dva dana, spasioci iz pomenute dvije sluzbe su izvodili prakticnu obuku na terenu koja je obuhvatala trening poslusnosti pasa, markiranje (pronalazenje predmeta ili markiranata i davanje znaka, vrste i nacine nagradivanje pasa, transport pasa pomocu tehnickih sistemoma (horizontalni i vertikalni transport pomocu uzeta).

Kroz teoretski i prakticni dio su odrzana predavanja na teme:

– Kinologije
– Bolesti pasa
– Njege i odgoja pasa
– Izbora pasa tragaca
– Socijalizacije pasa
– Obuke poslusnosti
– Polaganje strucnih ispita za sluzbene pse

Potrage za nestalim ljudima imaju mozda i najvise udjela u radu gorskih sluzbi spasavanja iz cijelog regiona, te su na ovoj radionici posebno istaknute i obradene metode i tehnike potrage sa psima tracacima na otvorenim podrucjima (vanurbana podrucja, sume), u rusevinama, lavinama i vodi, a strucna predavanja i naknadne diskusije su pokrile i razvoj/ucenje specificnih tehnika i vjestina traganja pomocu cula mirisa za zivim i mrtvim nestalim osobama, te slijedu tragova koje nestala osoba moze ostaviti iza sebe.

Vrijeme provedeno na ovoj obuci je proletilo veoma brzo, a znanja i iskustva koja smo dobili na njoj su za nas neprocjenjiva. Zahvaljujemo se nasim domacinima na vec tradicionalno izuzetnom gostoprimstvu i ukazanoj prilici da se ukljucimo u ovu obuku.