Republička uprava civilne zaštite i Gorska služba spasavanja Srpske potpisali su ugovor o saradnji i uspostavili novu spasilačku jedinicu. Ovim je formiran jedinstven tim koji je podijeljen na zapad i istok Srpske i koji će u svakom trenutku biti na raspolaganju ugroženima. Јedan tim i za istok i za zapad. Početna spasilačka jedinica formirana je sporazumom o korišćenju ljudstva i opreme.
– Vlada Republike Srpske i Republička uprava civilne zaštite imaće odgovarajući dio sredstava koja će moći da se  obezbjede na godišnjem nivou, tako da će oni biti mobilni i u svakom trenutku moći da odgovore s ciljem zaštite naših građana, kaže Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite.

Najviši oblik saradnje dolazi nakon zajedničkih aktivnosti u Loparama, Kneževu i Prijedoru.

Ugovor je potpisan na osnovu prošlogodišnjih zaključaka Vlade i Narodne skupštine o ovoj oblasti i samo je nastavak dobre saradnje Gorske službe i Civilne zaštite.

– Potpisali smo jedan sporazum koji je mnogo bitan za Republiku Srpsku, tako da možemo u bilo kojem vremenskom periodu da odgovorimo na eventualne nedaće, na poziv Republičke uprave civilne zaštite odnosno Vlade Republike Srpske, pojašnjava Nenad Ikonić, načelnik Gorske sluzbe spasavanja Republike Srpske.
Nakon potpisivanja ugovora slijedi nabavka neophodne opreme.

Očekuje se da u najskorije vrijeme novoformirani tim dobije prevozno i druga neophodna sredstva za rad.

Tekst preuzet sa stranice RTRS.