Nacelnik opstine Celinac Momcilo Zeljkovic i nacelnik Gorske sluzbe spasavanja Banja Luka Miroslav Krnjaic su, 06.08.2015., u Celincu potpisali memorandum o saradnji. Ovim je definisano da ce Gorska sluzba spasavanja Banja Luka pomagati gradanima Celinca u slucaju elementarnih nepogoda i drugih nesreca, u skladu sa svojim strucnim i materijalnim mogucnostima.

Nacelnik opstine je naglasio da je saradnja sa organizacijom kao sto je ova, koja posjeduje znanje i vjestine za zastitu i spasavanje, od izuzetne vaznosti za nasu lokalnu zajednicu jer su proslogodisnje poplave pokazale da je ljudski faktor najbitniji za prevenciju i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i spasavanje ljudskih zivota i materijalnih dobara.

Na sastanku je istaknuto da je Gorska sluzba spasavanja Banja Luka dobrovoljna, neprofitna, humanitarna i strucna organizacija koja kao osnovni cilj i zadatak ima sprecavanje nesreca na planinama, u speleoloskim objektima i uslovima, kao i alpinistickim i urbanim uslovima. Organizacija takode ima za cilj spasavanje ljudi i imovine te pruzanje prve pomoci u slucajevima kod kojih treba primjenjivati posebno strucno znanje i tehnicke vjestine kao i tehnicku opremu za spasavanje. Pored spasavanja i pruzanja prve pomoci unesrecenima na nepristupacnim terenima, GSSBL moze da djeluje i u urbanim uslovima u slucajevima saobracajnih nezgoda, elementarnih nepogoda kao sto su poplave, visoki snijezni nanosi, niske temperature ili pozari.