U nedelju 12.07., članovi i instruktori Gorske službe spasavanja Banjaluka učestvovali su na terenskoj obuci za studente druge godine Visoke škole unutrašnjih poslova Banja Luka koja je realizovana u periodu od 08.07.2015. godine do 17.07.2015. godine na terenima i u prostoru Centra za razvoj i unapređenje sela na Manjači, na poligonu kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači i na pješadijskom strelištu poligona Manjača.

Cilj ove obuke je da studenti VŠUP na praktičan način utvrde i provjere znanja stečena tokom teorijskih predavanja i vježbi, usvoje vještine neophodne za uspješno vršenje poslova iz djelokruga policije, prihvate timski rad i pravila ponašanja u međusobnom ophođenju, kao i u ophođenju prema starješinama, uz poštovanje subordinacije i hijerarhije u službi.

U izvođenju terenske obuke učestvovali su instruktori sa Visoke škole unutrašnjih poslova Banja Luka, te određeni broj spoljnih saradnika (Gorska služba spasavanja Banjaluka, RK “BUK “…)

Članovi i instruktori Gorske službe spasavanja su studentima tokom nekoliko sati obuke prenosili svoja iskustva iz oblasti topotrafije, orijentacije, potraga i spasavanja.

U prvom dijelu obuke studenti su uvježbavali detekciju predmeta u stvarnom okruženju na dva poligona različite gustine rastinja i vegetacije, kretanje u različitim potražnim formacijama i organizovanje kretanja unutar sektora.

U drugom dijelu obuke polaznici su praktično utvrđivali vještine potrebne za učestvovanje u potragama na operativnom nivou kao i primjenu Geografskog informativnog sistema (GIS-a), GPS-a i digitalne kartografije.

Vježba je trajala ukupno 6 sati.

U petak 17.07.2015., Uprava, nastavni kadar i studenti Visoke skole unutrašnjih poslova povodom uspješno održane terenske obuke i znaka zahavalnosti pozvali su članove iz GSS Banjaluka i ostale saradnike da im se pridruže na finalnoj prezentaciji postignutih rezultata, a poslije koje je uslijedio svečani ručak.