Gorska služba spasavanja Banja Luka je ove srijede (08.08.2018.) bila domaćin druge po redu obuke za timove potražnih pasa. Tema ove obuke je bila rad sa potražnim psima na vodi i traganje za nestalim osobama na i u blizini vodenih površina.
Obuka je održana na obalama Vrbasa kod gradskog mosta u Banjaluci, i na njoj su učestvovali timovi potražnih pasa iz GSS Banja Luka, Ronilačkog kluba „Gnjurac“ iz Laktaša i mješovitog tima GSS Foča/SK Wolf, zajedno sa svojim vodičima. Radne teme obrađivane tokom obuke su vježbe poslušnosti, prelazak vodene prepreke pomoću sistema za horizontalni transport („traverze“) i pronalazak lica koja se nalaze uz obalu uz pomoć čamaca. Svi potražni timovi, sastavljeni od pasa tragača i njihovih vodiča su pokazali izuzetno visok stepen motivisanosti u radu, što je osnovni preduslov za usavršavanje i dalju uspješnost u budućim akcijama traganja i spasavanja.
Protekla obuka je druga po redu zvanična obuka potražnih timova Gorskih službi spasavanja Republike Srpske koju izvode instruktori GSS Hrvatske, a na inicijativu GSS Banja Luka. Ova inicijativa je plod dosadašnje višegodišnje uspješne saradnje GSS Banja Luka sa susjednim stanicama GSS-a iz Hrvatske i kontakata sa instruktorima za obuku potražnih pasa GSS Hrvatske.
Obzirom da je Gorska služba spasavanja Banja Luka inicijator i glavni nosilac aktivnosti ove međunarodne obuke za udruženja koja se bave spasavanjem, bitno je istaći da je potražni pas Gorske službe spasavanja Banja Luka doniran ovoj stanici od strane Civilne Zaštite grada Banja Luka, koja od tada zajedno sa GSS Banja Luka snosi troškove za izdržavanje i obuku.
Potražni pas RK „Gnjurac“ je u privatnom vlasništvu, a nabavljen je i izdržava se ličnim sredstvima ovog kluba, te da je RUCZ dala na korištenje dva psa GSS stanici Foča.
Pored navedenog, kao poligon za horizontalni transport spasioca i psa preko rijeke, je iskorišten „zipline“ u dužini od 80m, koji je od ovog ljeta u turističke svrhe postavljen od strane „Outdoor centra BL“ i Turističke organizacije BL. Tehnička oprema za rad na visini sa psima je obezbjeđena od strane GSS Banja Luka, a oprema za kretanje preko sajle od strane Outdoor centra BL. Podršku u plovilima/čamcima je obezbjedio Ronilački klub „Gnjurac“ iz Laktaša, sa kojima GSS Banja Luka gaji dugogodišnju uspješnu saradnju.
Na ovu zajedničku obuku gorskih službi spasavanja su, kao i svaki put, pozvane sve članice GSS RS od kojih su se pored domaćina, odazvale još kolege iz Foče. Na žalost, zbog pogrešne interpretacije karaktera ove obuke i sporazuma o saradnji GSS RS i Republičke uprave Civilne zaštite, članovi GSS Foča su nosili radne uniforme RUCZ.
Krivo predstavljanje stvarnog stanja, volonterima koji sami svojim sredstvima pokušavaju podići nivo spasavanja na viši i profesionalniji nivo, otežava mukotrpan rad i opravdanje postojanja pred očima javnosti, te dovodi u pitanje međunarodnu saradnju sa drugim volonterskim organizacijama koje se bave zaštitom i spasavanjem.