U toku vikenda, 02-03.05.2015., Gorska sluzba spasavanja Banja Luka je bila domacin obuke i zajednicke vjezbe na temu potraga, koju je izvodila Komisija za potrage i lavine HGSS-a (clanovi stanica Bjelovar i Novska). Na obuku koju smo organizovali u saradnji sa GSS Hrvatske su pozvani predstavnici stanica Gorskih sluzbi spasavanja Gradiske, Trebinja, Novog Grada, Jahorine, Foce i Sipova, te RCOS-a i ronilackih klubova “Gnjurac” iz Laktasa i “BUK” iz Banja Luke. Teorijski dio obuke se odrzao u nastavnom centru vatrogasnog doma u Dervisima i sastojao se od niza predavanja u kojima su obradene teme bitne za rad na terenu kao i teme o nacinu vodenja potraga, nakon cega su se ucesnici preselili na poligon u Susnjarima gdje je dva dana praktikovan terenski rad. Na obuci i vjezbama je ucestvovalo ukupno 26 ljudi.

Tokom dva dana je izvrsena prezentacija organizovanja i toka potraznih akcija, a ucesnici su dobili potrebna znanja koja se koriste tokom traganja. Zavrsnica vjezbe je simulacija realne situacije u kojoj je pokrenuta potrazna akcija za prijavljenom nestalom osobom. Tokom ove simulacije, instruktori iz GSS Hrvatske su nadgledali akciju koju bi u stvarnosti vodili obuceni clanovi GSSBL, od zaprimanja informacija do pronalaska i transporta osobe. Clanovi HGSS-a su odrzali prezentaciju komandnog vozila i opreme koja se nalazi u njemu, takode je demonstriran rad potraznog tima HGSS-a koji cine vodic i pas.

Gorska sluzba spasavanja Banja Luka tezi jacanju svojih kapaciteta u oblastima potraga koje su prepoznate kao jedno od primarnih polja djelovanja ove organizacije. U tom cilju smo tokom 2014. godine obucavali svoje clanove u izvodenju potraga u saradnji sa GSS Hrvatske. Dva clana GSSBL su prosla obuku za vodu potraga te su u protekloj vjezbi radili svojevrsno staziranje i rukovodenje akcijom pod nadzorom instruktora iz Hrvatske.

U vjezbi su ucestvovali clanovi GSS Banja luka, GSS Trebinje, GSS Gradiska i clanovi ronilackog kluba Gnjurac iz Laktasa i Buk iz Banjaluke a sama vjezba je ocjenjena uspjesnom od strane instruktora koji su izrazili zadovoljstvo uradenim kao i zelju za daljom saradnjom u nastavku edukacije nase stanice. Zelimo se zahvaliti kolegama iz HGSS-a na posvecenom vremenu i prenesenom znanju te svim gostima koji su se odazvali pozivu na njihovoj posjeti. Iskreno se nadamo daljoj saradnji i jacanju veza izmedu svih stanica GSS u cilju sto vece efikasnosti u izvodenju potraga i pruzanja pomoci onima koji to trebaju.