U periodu od 18. do 23. novembra, bili smo gosti na zavrsnoj vjezbi osnovnog kursa GSS Srbije. Kurs za prijem novih clanova se organizuje jednom godisnje, na jesen i traje preko dva mjeseca, zajedno sa uvodnim testiranjima. Zavrsna vjezba ovog kursa je finalna provjera znanja i vjestina koje kandidati sticu tokom obuke i prethodnih vjezbi koje se odrzavaju sirom Srbije.
Tokom sestodnevnog boravka na Kopaoniku, kandidati prolaze izuzetno zahtjevne i fizicki naporne obuke koje ukljucuju dosta rada na otvorenom (danju i nocu bez obzira na vremenske uslove), predavanja kao i nocne pretrage.
Dnevne aktivnosti se odvijaju na zicarama skijalista Srbije, gdje kandidati uvjezbavaju tehnike evakuacije zicare kao i zbrinjavanje unesrecenih i prvu pomoc. Ovogodisnja vjezba je bila pracena stvarnim zimskim uslovima: snijegom, vjetrom, maglom i niskom temperaturom koji nisu ometali kandidate i instruktore u svojim zadacima.
Kratak predah nakon napornog rada se koristi za teorijska predavanja iz oblasti organizacije rada spasilaca na skijalistima, medicine, orjentacije i tehnika spasavanja. Kandidatima je dozvoljen jako kratak predah nakon predavanja i prije pocetka nocnih pretraga.
Tri noci za redom se vrse simulacije stvarne pretrage za izgubljenim ili nestalim licima gdje se u toku vjezbanja prakticno pokazuju znanja iz kartografije i orjentacije, prve pomoci i pravljenja improvizovanih nosila. Vjezba pretrage traje do ranih jutarnjih sati, kada se kandidati tek sa svitanjem vracaju na kratak odmor prije ponovnog rada na zicari.
Kraj vjezbe obiljezava tradicionalni nocni mars sa spavanjem u snijegu, tokom koga buduci spasioci nose improvizovana nosila zajedno sa “povrijedenim” tokom cijelog marsa. U toku tog pjesacenja prelaze put od 12 do 18km u snijeznim uslovima, sa nosilima, teretom i medicinskom opremom.
Tokom dana provedenih na zavrsnoj vjezbi, iskoristili smo priliku da se detaljno upoznamo sa radom i organizacijom osnovnog kursa GSS Srbije i dogovorimo buducu saradnju ovih sluzbi. Sa instruktorima koji su nam bili domacini proteklih dana smo razmjenili iskustva, naucili dosta o njihovom sistemu obuka i rada, ali mozda i najbitnije, upoznali dobre ljude.</p>
<p style=”text-align: justify;”>Veliko hvala nasim domacinima koji su se potrudili da nam boravak na Kopaoniku ucine lijepim i korisnim te da se stvarno osjecamo kao kod svoje kuce. Nadamo se ponovnom videnju ubrzo!