Preko 500 ljubitelja prirode okupilo se u nedjelju, 26.4.2015, na izvorima rijeke Sane na tardicionalnom protestnom izletu, koji je i ove godine organizovala Koalicija za zaštitu Sane povodom Dana planete Zemlje. Cilj protestnog izleta bio je da se skrene pažnja na uništavanje prirodnog bogastva i zaustavljanje izgradnje mini hidro-elektrane (MHE) „Medna“ koja prijeti da uništi rijeku Sanu, jedno od vrijednih prirodnih naslijeđa naše zemlje.

Organizatori su zatražili našu pomoć na obezbjeđenju dijelova staze gdje je teren nezgodan za kretanje velikog broja ljudi. Sedam članova Gorske službe spasavanja Banja Luka su dežurali na silasku u pećinu gdje se nalazi jedan od izvora Sane, duž staze i na drvenom mostu. Očekivani broj posjetilaca je premašio prognoze te je dolazilo do zastoja na užim dijelovima zbog gužve. Dežurstvo je trajalo od 08:00 do 17:00h i proteklo bez nezgoda, povreda ili incidenata. Nakon završetka dežurstva, domaćin nas je ugostio u obnovljenom visitor-centru u Pecki, gdje smo u ugodnom druženju proveli ostatak dana sa domaćinima, gostima i učesnicima ove manifestacije.

Koalicija za zaštitu Sane je 2012. godine pokrenula inicijativu za zaštitu izvorišta i gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostorim planom RS, prema nadležnom ministarstvu. Nakon toga je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izradio stručnu osnovu, te se očekuje da će u toku ove godine biti proglašen park prirode.

Dio teksta preuzet sa stranice www.sacuvajmosanu.net