U vremenskom periodu od 24. do 27.08.2015. godine, na Fruskoj gori u Novom Sadu, Republika Srbija, GSS Banja Luka je ucestvovala na ALS (Advanced life support) kursu iz oblasti urgentne medicine, u organizaciji Resuscitacionog Saveta Srbije (RSS). Ovaj savet je partnerska organizacija Resusticitacionog Saveza Evrope (ERC) sa sjedistem u Novom Sadu.

Kurs se odvijao u trajanju od po 12 casova dnevno i koncipiran je na odnosu 10% teorijskih predavanja i 90% prakticnog uvjezbavanja predavane materije. Isti je obuhvatio 4 oblasti i to: BLS/AED provider course, BLS/AED instructor course, ALS provider course i Emergency first response instructor course.

Kurs je pokrio sljedece materije: mjere bezbjednosti, neodgodive mjere za spasavanje zivota, sredstva prve pomoci, krvarenja, imobilizacije, specificna stanja, takticku medicinu, KPR, OMV (upotreba O2, monitoring i EKG uredaja, te otvaranje venskih puteva) i dr.

Nakon zavrsenog BLS/AED instruktorskog kursa, clan GSS Banja Luka je dobio zvanje BLS/AED docertifikovanog instruktora, a za certifikovano zvanje instruktora je potrebno stazirati na jos dva BLS/AED provider kursa RSS, kao asistent instruktora. Tokom kursa, dogovoreno je da RSS pozove Gorsku sluzbu spasavanja Banja Luka na prvi naredni BLS/AED provider kurs kako bi bilo izvrseno predvideno staziranje i kako bi nasa stanica dobila certifikovanog BLS/AED instruktora.

Ovo certifikovanje ce omoguciti GSSBL samostalno obucavanje svojih clanova iz oblasti urgentne medicine, na nivou BLS/AED provider, sto predstavlja osnovu za bezbjedno i funkcionalno djelovanje kako svakog pojedinacnog clana GSSBL, tako i GSSBL kao integralne cjeline i subjekta zastite i spasavanja na nasoj teritoriji djelovanja.

Takode je dogovorena daljnja saradanja izmedu RSS i GSSBL radi teritorijalnog prosirenja djelovanja RSS i podizanja nivoa osposobljenosti clanova GSSBL u buducnosti.